Verksamhetsberättelse för Nordvästra Skånes Trädgårdsförening 2019
Årsmöte hölls den 5 mars 2019 på Orangeriet i Varalöv.
Till ordförande för mötet valdes Anne Persson och till sekreterare Ingrid Trägårdh.
Styrelse blev efter val: Agneta Mattsson, Anne Persson, Annett Larsson, Bodil Svensson, Gunilla Bokelund-Bengtsson, Hanna Sandgren Hanzén, Ingrid Scott, Jutta Lind och Ingrid Trägårdh.
Till revisorer valdes, Marianne Sjöholm och Lotta Pålsson.
Till valberedning valdes, Erika Lennartsson och Johanna Rahl.
Efter årsmötesförhandlingarna lyssnade vi till Sanna Töringe när hon visade bilder och berättade om sin medelhavsträdgård.
Årets program har erbjudit sex medlemskvällar, tre trädgårdsbesök, ett kurstillfälle i blomsterbindning och två studieresor. Resan till Nordiska trädgårdar i Stockholm fick ställas in på grund av för få anmälningar.
”En vitaminboost i vintermörkret” kallades årets första medlemskväll, ett studiebesök på Sproutly i Munka Ljungby. Jonas Bendroth lärde oss hur hälsosamt och miljövänligt det är att odla sina egna groddar och skott. Det första tillfället gick i repris, eftersom anmälningarna var många.
Under våren kunde vi vid tre sammanhängande tillfällen följa Lennart Persson när han i ord och handling lärde oss att beskära aktuella växter.
För att växterna ska trivas och utvecklas behöver deras rötter finnas i den goda jorden och om detta föreläste Lasse Olsen på Hedentorps plantskola.
Tisdagen den 7 maj lyssnade vi till Cattis och Eiras trädgårdsdesign, som inspirerade och tipsade oss om hur vi kan skapa trivsamma och användbara utemiljöer.
Sommarens trädgårdsbesök var välbesökta. Vi fick möta tre platser med olika karaktärer:
- rhododendrongården med hundratals olika sorter av rhododendron och azaleor i en parkliknande miljö,
- den lantliga och artrika trädgården i Stora Hult där det naturliga kretsloppet är lätt att uppfatta samt
- kolonierna på området Fritiden med sina små varierande trädgårdar.
Besöken avslutades med givande samtal och egen fikakorg.
Söndagen den 1 september var det åter dags för Höstträdgårdsmässa. Invigningstalare i år var slottsträdgårdsmästaren Georg Grundsten på Krapperups slott. Vid vår förenings informationsplats fanns under dagen representant från föreningen Sesam. Föreningens växtloppis blir för varje år mer välbesökt. Växterna var slut två timmar innan stängning.
Mässan hade i år 85 utställare och ca 12 000 besökare. Vi fick god hjälp med marknadsföringen genom NST/HD, Lokaltidningen och Hallå, som visade inbjudande bilder och trevliga texter om vår höstträdgårdsmässa. Föreningen fick 20 000 kr av Ängelholms kommun till marknadsföring av Höstträdgårdsmässan.
Årets trädgårdsresa i mitten av september gick till Berlin. Vår ciceron var Gunnel Carlson. Det blev fyra dagar med stort innehåll. Vårt hotell fanns mitt i staden. Vi fick uppleva Berlins trädgårdshistoria tillsammans med dess rika trädgårdsliv – en fantastisk grön stad väl värd att upptäcka. På vägen hem genom Danmark stannade vi i Klippinge hos The Norrmans, som blivit
kända genom SVT:s Husdrömmar. Vi tackar Jutta och Gunilla för en mycket välplanerad resa. Deltagarnas omdömen om resan var till största delen goda.
Damen i hatten, Mariana Mattsson från Lycksele – välkänd krönikör i Hemträdgården kom till oss en sensommarkväll. Hon visade fantastiska bilder och berättade om ”Trädgård i norrsken och midnattssol”. Här finns de otroliga utmaningarna. Vi fick uppleva hur hennes beprövade erfarenheter blev till teoretiska hypoteser. Tänkvärda och positiva ord bar vi med oss hem.
Blomsterbindning, ett hantverk vi lärde hos Maritas blomsterglädje i Höganäs. För de deltagare, som kom blev kvällen kreativ och mycket uppskattad.
Inom föreningens ram är nu 5 ”trädgårdsgrupper” igång med 6-10 medlemmar i varje grupp. Grupperna träffas för att besöka varandras trädgårdar, ge och ta idéer och ha allmänt trevligt. En grupp är fortfarande vilande.
Föreningen har kopplat c:a 20 olika företag till sig, hos vilka vi får rabatt på våra inköp,
s.k. medlemsförmåner.
Vid riksförbundets fullmäktigemöte var vi inte närvarande men vid regionmötet i Sjöbo i november deltog Annett Larsson och Bodil Svensson. Genom aktuell information och erfarenhetsutbyte är dessa möten mycket givande.
Styrelsen träffades vid 11 tillfällen under året. För alla möten finns protokoll. Agneta Mattsson, Bodil Svensson och Gunilla Bokelund Bengtsson har under året arbetat med förslag på ändring av föreningens stadgar, som varit på remiss hos övriga styrelsemedlemmar. Styrelsearbetet i år har tidvis kännetecknats av dialog mellan Agneta Mattson och Studiefrämjandets Ulrik Alm, som också besökt ett styrelsemöte och gett återkoppling. Han såg: En väl sammansatt och engagerad grupp med olika kompetenser, som tillsammans skapade ett kreativt arbetssätt. Vid samma tillfälle presenterades litteratur om olika arbetsmetoder i en styrelse. Vi har också haft fokus på ökad information via hemsida och facebook.
Vid 2019 års slut hade föreningen 424 medlemmar, två fler än tidigare år.
Föreningens resultat framgår av särskild ekonomisk berättelse.
Ängelholm den 24 februari 2020
Agneta Mattsson Bodil Svensson Gunilla Bokelund-Bengtsson
Ordförande, mässansvar Vice ordförande Kassör
Ingrid Trägårdh Anne Persson Ingrid Scott
Sekreterare Ledamot, webbansvar Ledamot, medlemsansvar
Hanna Sandgren Hanzén Jutta Lind Annett Larsson
Ledamot, facebook Ledamot, trädgårdsgrupper Ledamot