Trädgårdsgrupper


Uppdatering April 2023: Trädgårdsgrupper våren 2023

Efter att ha fått in många intresseanmälningar har vi bildat 3 nya trädgårdsgrupper för i år. Det betyder att vi nu har 6 aktiva trädgårdsgrupper, med sammanlagt 40 trädgårdar.

  • Ny grupp Prästkragen: 8 trädgårdar belägna mellan Perstorp och Torekov 
  • Ny grupp Vitsippan: 8 trädgårdar belägna Viken, Jonstorp och Ängelholm
  • Ny grupp Tulpanen: 5 trädgårdar i Helsingborgsområdet
  • Etablerad grupp”Grupp 3”: 6 trädgårdar, utspridda 
  • Etablerad grupp ”Grupp 5”: 8 trädgårdar i Ängelholmsområdet samt Bjuv
  • Etablerad grupp ”Grupp 6”: 6 trädgårdar, utspridda

Kontakta Eva.Sisodiya@nvsktradgard.se vid intresse att gå med i en grupp.


Hej alla trädgårdsvänner

Hoppas 2023 har börjat bra för er alla och att många av er har hittat något intressant i vårt nya medlemsprogram! Utöver det fina program vi har finns det även möjlighet att få hjälp med att bilda mindre trädgårdsgrupper med andra medlemmar i föreningen. För några år sedan var vi sex sådan grupper men i skrivande stund är endast två grupper fortfarande aktiva. Jag är själv medlem i en aktiv grupp och tänkte berätta lite vad detta innebär.

I gruppen jag tillhör ingår 8 trädgårdar som ligger i kommunerna Vejbystrand, Ängelholm och Bjuv. De flesta är villatomter och de har alla varierande storlek, ålder, stil, ståndort/läge, funktion och utseende. Den gemensamma nämnaren är att vi, ägarna, njuter av att vistas i våra trädgårdar oavsett hur den gestaltats och används.

Med åtta trädgårdar brukar det bli lika många träffar per år och vi turas om att visa runt i våra trädgårdar vid olika tidpunkter på året. Vi lär och får tips av varandra, byter ibland fröer, sticklingar och växter och avslutar alltid med en lätt fika och pratstund inomhus, utomhus eller i ett växthus beroende på väder och plats.

Förutom att besöka varandras trädgårdar en gång per år har vi skapat en Facebookgrupp där vi delar med oss av bilder, information och inbjudningar/anmälningar. Vid årets sista träff brukar vi bestämma plats och datum för nästa års första träff och vid första träffen bestämmer vi datum och ordning av kommande träffar för säsongen.

Vi har alltid trevligt och även om vi besökt varandras trädgårdar flertalet gånger vid det här laget lär man sig alltid något nytt och ser nya saker, för som alla vet är inget år det andra likt och vi utvecklas och tipsar varandra om nya lärdomar (ibland kan det handla om att man läst något, sett ett bra program eller provat på att odla något nytt eller bekämpat någon ohyra).

En del trädgårdar/ägare av dessa har fallit bort med åren och andra har tillkommit. Jag skulle säga att ca 5-8 trädgårdar per grupp (lite beroende på storlek och om det är en eller två personer som vill deltaga per trädgård) känns lagom. Vissa grupper har också gjort utflykter tillsammans och träffats på andra sätt. Hur man vill göra bestämmer man självklart inom gruppen. Det enda vi ber om är att en av gruppmedlemmarna är kontaktperson för styrelsens trädgårdsgruppskoordinator och håller oss uppdaterade vid förändringar av medlemmar i gruppen.

Tycker du det låter intressant och skulle vilja vara med i en trädgårdsgrupp eller har frågor, så skriv ett e-mail till mig Eva Sisodiya, så kan jag vara behjälplig med att forma nya grupper. Efter att en grupp har bildats skickar jag ett e-mail till alla i den gruppen och så tar ni det därifrån och kommunicerar själva med varandra. Det underlättar om det inte är alltför stora avstånd mellan trädgårdarna. Kanske finns det någon man kan samåka med i närheten när man ska ses, därav vill jag veta adressen.

Första gången man ska ses känns det alltid lite nervöst (minns själv) men kom ihåg att den gemensamma nämnaren är intresset, inte kunskap eller hur trädgården ser ut eller används. Ofta är det extra roligt när trädgårdarna är väldigt olika!


Vid intresse, skicka följande till: Eva.sisodiya@nvsktradgard.se 
1. Namn (bådas om ni är två)
2. Adress
3. Speciella önskemål, typ av trädgård, speciella intressen etc. (ej obligatoriskt)