Föreläsningsserie 31 januari – 27 november

Välkomna till en serie med 8 olika föreläsningar där syftet är att lära sig mer om trädgård; hur vi ska sköta om våra olika växter och material, hur vi ska tänka efter före för att få bäst resultat, få smarta tips och idéer till våra trädgårdar för att få en prunkande trädgård där vi trivs årets alla dagar! 


31 januari – Biologisk mångfald och hållbara trädgårdar 

Alla pratar om biologisk mångfald, men vad är det egentligen? Vad betyder ordet hållbarhet när vi pratar trädgård? Vilka maskiner och redskap finns på marknaden och hur kan jag bidra till biologisk mångfald i min trädgård? 


28 februari – Häck & Buskage 

Val av häck när jag ska plantera nytt, vad ska jag tänka på? Hur och när klipper jag olika sorters häckar? Vilka buskar är bra för olika ändamål? Hur ska jag tänka när jag ska välja nya buskar till min trädgård, växtval? Vad är E-planta? Hur sköter jag mina buskar? Vad gör jag när min häck eller buskage har ”växt ifrån mig”? 


27 mars – Ogräs 

Vilka är våra värsta ogräs? Hur ska/bör/kan vi hantera våra ogräs? Vilka redskap och maskiner är bra till ogräsbekämpning? Kan våra hatade ogräs fylla någon funktion för oss människor och i naturen? Elisabeth Wettervinge från Linköping, kommer under kvällen även belysa våra ogräs från en synvinkel vi ofta inte ser. 


24 april – Perenner & sommarblommor 

Blommor i trädgården från tidig vår till sen höst, hur gör jag? Vad är skillnaden på olika arter? Hur vet jag vilken sort jag ska välja när jag ska köpa nytt? Hur sköter jag mina perenner för att få maximal blomning att njuta av? Vad fyller sommarblommor för funktion och vad ska jag tänka på när jag väljer sorter? När och hur ska jag klippa ner mina perenner? Marktäckare, vad är det och hur lyckas jag med det? 


28 augusti – Gräs & Äng och Gödning 

Hur sköter jag min gräsmatta? Behöver jag vertikalskära och lufta min gräsmatta? Vad är egentligen en äng? Hur anlägger och sköter jag en äng? Vilken gödning ska jag lägga och när? Vad gör gödningen för nytta för gräset och våra andra växter i trädgården? Vad är det för skillnad på olika sorters gödning? 


25 september – Invasiva arter 

Vad är en invasiv art? Vilken lagstiftning måste vi förhålla oss till? Vilka metoder är att rekommendera för bekämpning? Vad är risklistan? Vad är reglerad respektive oreglerad art? Vilken information kan jag förlita mig till? Hur anmäler jag invasiva arter? Hur hanterar jag de olika arterna, så som tex jätteloka och parkslide? 


30 oktober – Träd 

Hur ska jag tänka när jag ska välja nytt träd till min trädgård? Hur beskär jag mina träd? Vad är biotopskydd? Vilka regler gäller för alléer? Vad är skelettjord? Vad jag ska tänka på när jag planterar träd, så som gnagskydd, trädstöd, bevattning och etableringsskötsel. 


27 november – Planering, komposition och plantering 

Hur ska jag tänka när jag vill belysa min trädgård? Hur kan jag smycka min trädgård så den är en fröjd även vintertid? Hur och när planterar jag olika växter för bästa resultat? Hur ska jag tänka när jag komponerar mina rabatter? Hur väljer jag vilken marksten jag ska ha? Vad är skillnaden på makadam och singel? Hur förbereder jag mina planteringsbäddar inför plantering? 


PLATS: Hörsalen, Järnvägens museum, Banskolevägen 11, Ängelholm. 

TID: Kurskvällarna är onsdagar kl 19.00-21.00, där sista halvtimmen  är avsatt för frågor. Föreläsare är Trädgårdsmästare Erika Lennartsson och vid vissa tillfällen inbjuds även olika gästföreläsare! 

KOSTNAD: Du kan välja att anmäla dig till samtliga föreläsningar och köpa ett ”NVSKTF-kurskort 2024” för 500 kr, eller betala 100 kr per gång till de specifika datum du vill gå på. Det kommer finnas kaffe och te i pausen. Betalas via Swish, bekräftelsen är din entrébiljett. Pris för icke medlemmar är 200 kr per tillfälle. 

ANMÄLAN: Email till forelasningsserie@nvsktradgard.se