2 juli – Tre systrar i Laholm och plantskolan Horsabäck Perenner

Vi reser tillsammans med buss till Laholm och Våxtorp i Halland och gör vårt första stopp direkt vid ankomsten i Laholm. Här stannar vi en stund för att inta egen medhavd fika/frukt för den som önskar. Därefter är det dags för besök hos de tre systrarna Camilla (Milla), Christina och Ulrika som alla tre har gröna fingrar och tre vackra men olika trädgårdar.

Bils från Hallandsposten.
Foto: Jari Välitalo

Milla har en trädgård på ca 650 kvm i ”English cottage” stil med många olika rosor, perenner, gamla fruktträd och bärbuskar. Här finns ett lusthus av gammalt tegel, en murad fontän, växthus, pergola, dammar och många sittplatser. Trädgården har visats i flera trädgårds- och inredningstidskrifter.

Ulrikas trädgård är en innerstadsträdgård med höga murar och fokus på skuggväxter. Här finns också en fantastiskt fin kombination av uterum, utekök och spabad tillsammans med mysiga sittplatser. Ulrika vann priset för Årets Trädgård 2018.

I Christinas trädgård finns inget gräs alls längre, men desto mer av rosor i färgglad röd pergola, perenner, prydnads- och fruktträd, damm, växthus och flera små, trevliga sittplatser. 

Kanske hinner vi med en tur till Laholms Stadspark anlagd av Peter Gaunitz och utsedd till Sveriges vackraste nyanlagda park 2013. Parken är uppdelad i avdelningar med unika teman på olika växter och planteringar. 

Nu är vi förmodligen lite sugna på en lättare lunch och kör vidare med bussen till Vilgots Kafé i Våxtorp. Vilgots är ett kafé och surdegsbageri med fokus på ekologiskt och närproducerat. 

Vår sista stopp blir plantskolan och visningsträdgården Horsabäck Perenner som ligger fridfullt och lantligt i den halländska skogen. Här finns ett stort urval av perenner/alpiner, prydnadsgräs, ormbunkar och kryddväxter. Vi får gott om tid att botanisera bland alla växter och göra våra inköp. På hemsidan www.horsabackperenner.se finns en växtlista.


Plats: Buss avgår från samåkningsparkeringen vid Erikslund, Varalöv.

Tid: 09.00. Vi beräknas vara tillbaka vid Erikslund ca 17.00.

Kostnad: 440 kr/person. Betala till bankgiro 5665-8594 senast 12 juni. Meddela ev specialkost.

Kontakt: Bindande anmälan senast 3 juni till Bodil Svensson, via email eller 0733-64 76 80. Begränsat antal deltagare.


Så gick det:

I lördags var några av oss med på en mycket trevlig välorganiserad och inspirerande trädgårdsutflykt till Laholm. Här kommer några bilder!


I Christinas trädgård finns inget gräs alls längre, men desto mer av rosor i färgglad röd pergola, perenner, prydnads- och fruktträd, damm, växthus och flera små, trevliga sittplatser. 

Milla har en trädgård på ca 650 kvm i ”English cottage” stil med många olika rosor, perenner, gamla fruktträd och bärbuskar. Här finns ett lusthus av gammalt tegel, en murad fontän, växthus, pergola, dammar och många sittplatser. Trädgården har visats i flera trädgårds- och inredningstidskrifter.

Ulrikas trädgård är en innerstadsträdgård med höga murar och fokus på skuggväxter. Här finns också en fantastiskt fin kombination av uterum, utekök och spabad tillsammans med mysiga sittplatser. Ulrika vann priset för Årets Trädgård 2018.

Vår sista stopp var plantskolan och visningsträdgården Horsabäck Perenner som ligger fridfullt och lantligt i den halländska skogen. Här finns ett stort urval av perenner/alpiner, prydnadsgräs, ormbunkar och kryddväxter.