Lyssna om lönnar

Onsdag den 14 februari bjuder vi in till föredrag  i Ängelholm om lönnar av och med Mattias Rosberg, den första av två programpunkter om lönnar, där den uppföljande andra punkten blir ett fysiskt besök i deras trädgård.

Mattias och hans fru startade med en trädgård helt utan träd, med få rabatter men med en stor gräsmatta. En ganska typisk villatomt som under 13 år omvandlats till en vacker trädgård.

Den första japanska lönnen var en ’Osakazuki en lönn i miniatyrformat med fantastiska lönnblad. ”Nörden i mig var fast redan vid namnet på detta vackra träd och jag ville veta mer”. Detta blev startskottet för ett växande trädgårdsintresse och jakten på fler lönnar började. Idag finns dessa fantastiska träd nästan överallt i trädgården, i massor av färger och varianter. 

Genom åren har Mattias skaffat sig många erfarenheter av hur man får japanska lönnar att trivas på bästa möjliga sätt i vårt skånska klimat.
Japanska lönnar finns i många olika varianter och med olika egenskaper.
Mångfalden gör att det finns en japansk lönn för alla smaker och lägen men det finns också en del att ta hänsyn till när man vill skaffa sig en japansk lönn.

Vi kommer prata om skötsel, vilken jord de trivs i och betydelsen av läge. Vad bör man tänka på när det gäller beskärning av japanska lönnar? Kan man odla japansk lönn i kruka? Mattias har genom åren haft många lönnar i kruka med både goda och mindre bra resultat. Han kommer att dela med sig av sina tips på hur man lyckas med att odla japanska lönnar både i kruka och direkt i marken.

På föredraget får du lära dig mer om de olika sorterna och hur dess olika egenskaper kommer till sin rätt på bästa sätt. Massor av vackra bilder utlovas! Här är ett smakprov: